Jak vyčistit hlavu motoru Jawy?

Vaše motorka už si zaslouží pořádnou údržbu? Nemusíte péči o ni přenechávat servisu. Některé prvky zvládnete obnovit i zcela sami. Mezi ty se řadí například hlava motoru. Jak na její čištění? Pojďme se na to podívat krok po kroku.

Už bylo na čase

Možná i vy jste se dostali do stavu, kdy si již skutečně přejete dostat svůj stroj do toho nejlepšího stavu, který si skutečně zaslouží. Možná i váš kousek, který se chystáte renovovat, toho má za sebou již mnoho. Nebo ležel na půdě tak dlouho, že je zapadaný letitými nečistotami. Zatímco si budete pořizovat nové stylové moto oblečení na vaši mašinu, je nejvyšší čas na vyčištění toho, co přímo volá po údržbě.

Žádné drastické metody

Abyste zkusili vyčistit hlavu motoru bez jistoty toho, že nic nepokazíte, rovnou zapomeňte na drastické metody. Ocelové kartáče proto raději nechejte schované, poškodit nenávratně povrch rozhodně nebude potřeba. Místo toho se bude čistit speciálním čističem určeným na hliník.

Plastový kartáč nepoškodí povrch

Na rozdíl od drátěného kartáče, který by mohl nenávratně změnit podobu kovového žebrování, se plastový kartáč postará o perfektní výsledek při odstraňování nečistot, aniž by byl nešetrný vůči povrchu. Proto si plastový kartáč nechte po ruce, budete jej vzápětí potřebovat.

Sprej se nastříká na povrch

Nejdříve budete čistič ve spreji, který je určený na hliník, stříkat na povrch, který se chystáte čistit. Ihned po nastříkání první vrstvy se budete snažit o čistění povrchu pomocí výše zmíněného plastového kartáče.

Jedna vrstva stačit nebude

Po prvním nastříkání přípravku se uvolní svrchní vrstva nečistot. Poté máte několik málo minut na to, aby se vám tato vrstva podařila odejmout. V tomto případě se nebojte postup opakovat kolikrát jen bude potřeba. Vždy nastříkejte čistič a poté vše odstraňte pomocí plastového kartáče. Tímto způsobem se vám podaří z povrchu odstranit i zbytky čisticího přípravku, které se nebudou chemicky vázat na čištěnou plochu.

Ponořit do vodní lázně

I když jste zbytky čističe kartáčem odstranili, něco přeci jen na povrchu zůstalo. Abyste se vyhnuli vzniku fleků na povrchu kovu, nyní budete celý kousek nořit do vodní lázně. Následně ještě dočistíte zbytky, které se podařilo uvolnit právě vodou.

Ochrana kovu

Jako poslední krok budete na daný prvek aplikovat ochranný olej na kovy. S touto aplikací ale počkejte až do doby, kdy bude materiál dokonale suchý.

A je to. Máte vyčištěno. Dokonale a bez poškození.