Kožené vs. textilní oblečení: shrnutí výhod a nevýhod

Moto oblečení je na motorce pro bezpečnost jezdce naprosto nezbytné. Právě s jeho pomocí se vám podaří zmírnit následky případného pádu na minimum. Víte ale, kdy se pro jezdce hodí kůže, a kdy je lepší zvolit textil? Projdeme si výhody a nevýhody jednotlivých variant.

Pro kůži: Vysoká ochrana proti prodření

Jednou z největších výhod kvalitního koženého oblečení je jeho velká odolnost proti prodření. Po celou dobu jízdy tak máte na svém těle skutečně kvalitní výrobek z hovězí kůže, který chrání celé vaše tělo. Díky tomu, že kůže dobře naléhá na tělo, se navíc ochranné prvky vždy nacházejí na svém místě a nehrozí jejich posunutí. Kůže je z hlediska bezpečnosti a ochrany proti prodření jasným vítězem, i když textilní výrobky s použitím moderních technologií dokáží již kůži téměř napodobit. Kůže je ale hlavně o stylu, stačí se podívat na motorkáře ve vestě a hned máte jasno.

Pro textil: Pohodlí za každého počasí

Textilní oblečení je ceněno zejména pro své pohodlí během jízdy i po zastavení. Je odolné proti dešti i větru a po zastavení představuje prvek, který jednoduše svléknete nebo rozepnete. V případě chladného počasí si pod textilní oblečení můžete vzít další hřejivé vrstvy, když je horko, dáte si zase chladicí vestu. Pod kůži toho přeci jen mnoho neoblečete, u textilu máte mnoho možností. Textilní oblečení se také skvěle odvětrává, má k tomu také speciálně určené otvory.

Pro kůži: Nepromokne

Kůže vám jen tak nepromokne. Proto když se ocitnete v přeháňce, nebo musíte projet bouřkou, oblečení to zvládne. Přírodní hovězí kůže vysoké kvality vás ochrání i během delší jízdy v dešti. Textil má sice také dobré vlastnosti, pro delší průjezd deštěm je ale vhodné přes něj obléknout nepromokavé motorkářské oblečení v podobě kombinézy. Tu si v případě potřeby ihned opět uschováte do kufru, takže ani zde nebude problém.

Pro textil: Rychle schne a dobře se udržuje

Textilní oblečení se proti koženému dá mnohem snadněji udržovat. Stačí jednotlivé kousky vložit do pračky bez bezpečnostních prvků, a za pár hodin po vyprání máte oblečení opět suché a připravené k použití. Pokud se vám na textilním oblečení vyskytne flek, také jej snadno vyperete. Údržba kůže pak vyžaduje speciální zacházení. Výhodou je, že kůže se vám jen tak nepoškodí. Vyprat a vysušit koženou kombinézu je však skutečně náročnější, proto zde vyhrává textil.

Pro kůži: Vysoká kvalita

I když se kvalita moderních textilních produktů skutečně každým rokem zlepšuje, stále se co se týče odolnosti proti prodření s kůží rovnat nemohou. Vysoká kvalita hovězí kůže je natolik vyhlášená, že si stačí pořídit skutečně jen jednu kombinézu, která vám poté vydrží po dlouhá léta. Jezdíte tak v bezpečném oděvu, který vás chrání nejlépe, jak dovede.

Pro textil: Pro cestování jedinečná volba

Už nyní víte, že si na svých cestách budete přát projet nejen naši krásnou zemi? V případě, že míříte do vzdálenějších států, se raději spolehněte na textilní oblečení. Jeho pohodlí a výborná údržba vám budou hrát do karet i během dlouhých cest, kdy se budete pohybovat v místech, o kterých jste si dříve jen četli. Textil s bezpečnostními prvky vás rozhodně nezklame. Své o tom ví amatérští i profesionální cestovatelé, které v tomto oblečení najeli tisíce kilometrů.

Shrnutí na závěr

Kožené oblečení se hodí zejména v případě, že máte v plánu realizovat příjemné projížďky v okolí svého bydliště. Zvolit jej můžete i pro jízdu na okruhu, protože odolnost kůže je ve srovnání s textilem větší. Textilní oblečení se hodí pro enduro, pro cestování, nebo pro cesty, které budete absolvovat i v chladnějším počasí. Obě varianty mají svá pro a proti. Největší výhodou kůže je odolnost proti prodření, textil zase nabízí větší komfort a pohodlí.

Kožené i textilní oblečení s bezpečnostními prvky představuje základ pro bezpečnou jízdu na motorce.