Jak vybrat boty na motorku krok po kroku

Boty na motorku budou po celou dobu jízdy chránit celou naši nohu. Poradíme vám, jak si vybrat, abyste byli naprosto spokojeni s výběrem. Hurá do jedné stopy, ale nejdřív – jdeme kupovat boty!

Noha jako v peřince

V žádném případě neplatí, že motorkářské boty jsou nepohodlné. Jsou vytvořené tak, aby byly maximálně funkční a po celou dobu jízdy nám poskytovaly maximální ochranu i pohodlí. Během jízdy se přitom noha nachází v mnohdy nepříjemných polohách. Navíc na nás působí různé vlivy v podobě rozmarného počasí, deště, odlétávajících kamínků na cestě, nebo třeba vysokých teplot. Vše musí zvládnout nejen motorkářské oblečení, ale také boty. Dnes si projdeme, jak vybrat ty správné.

Kde budu jezdit?

Způsob jízdy je základní parametr pro výběr vhodné obuvi na motorku. Samozřejmě pokud jezdíte na vyjížďky v blízkosti vašeho bydliště pouze v krásném počasí, budete mít jiné požadavky na obuv než cestovatelé či offroad enduro jezdci. Vždy si proto položte několik základních otázek, abyste lépe filtrovali široký výběr bot:

  • Po jakém povrchu se budu většinu jízdy pohybovat?

  • Mám v plánu jezdit také za nepříznivého počasí?

  • Patřím mezi obezřetné jezdce, nebo mám raději svižnější jízdu?

  • Budu se věnovat motosportu více a mám v plánu jezdit na okruhu, nebo se účastnit enduro závodů?

  • Mám již nějakou představu o tom, jak by boty měly vypadat?

  • Mám již konkrétní požadavky na bezpečnostní prvky?

Nohy v pohodlí i v bezpečí

Máte jasno v tom, k jakému účelu boty budete nejčastěji používat? Výborně. Nyní můžete přejít k dalšímu botu, a tím je bezpečnost. Některé styly jízdy si přímo žádají speciální ochranné prvky, pokud tedy jezdíte na okruhu, nebo si rádi vychutnáte enduro styl jízdy, budete zřejmě hledat boty s větším počtem ochranných prvků. Základní požadavky na motorkářské boty:

  • Boty by měly krýt kotníky, ideálně pak i část holeně.

  • Některé boty nabízí vyměnitelné části v podobě podrážek, ochranných prvků či spon, vydrží vám proto ještě déle.

  • Voděodolné boty budou mít delší životnost.

  • Šité boty vydrží déle než boty s lepenou podrážkou.

  • Některé boty nabízejí kontrolu torze, takže i v případě pádu bude chodidlo na svém místě.

Jakou bude mít bota konstrukci?

V předešlém bodu jsme již nastínili požadavek na bezpečí nohou, nyní jej ještě více rozvineme. U motorkářských bot platí, že čím vyšší bota, tím vyšší ochrana pro chodidla, kotníky i prsty na nohou. Při nehodách jsou to právě dolní končetiny, které nejvíce trpí. Kvalitní boty jsou proto základ. Když zvolíte botu, která dobře padne a bude vysoká, při případném nárazu se nestane, že by se z nohy vyzula. Konstrukci proto volte s co největším důrazem na bezpečnost. Pokud je styl vaší jízdy sportovnější, rozhodně volte boty, které nabízejí odnímatelné kovové přezky a bezpečnostní prvky.

Jaký si přeji styl?

Pokud máte motorku v některém ze stylů, většinou se k němu hodí speciální designová řada bot. I zde ale platí, že výběr je skutečně široký a není dobré dát na první dojem z boty. Nejedná se o botu, se kterou budete dělat parádu. Zde vás zajímá především bezpečnost a celkový dojem z výrobku, design je až na posledním místě. Když si nemůžete vybrat, zvolte boty v klasické černé barvě, které se hodí ke každé příležitosti.

S cenou je třeba počítat

Cena motorkářských bot odráží jejich kvalitu. Není to jako o jiných oděvů či značek obuvi, kdy platíte za značku. V případě motorkářského oblečení je cena odpovídající kvalitě. Kupujete si vlastně produkt, na který se v případě nečekané situace budete moci spolehnout. Boty jsou zde proto, aby vás chránili před nepřízní počasí i před případným následkem nárazu. Zde se rozhodně nevyplatí šetřit. Hledejte kvalitní materiály a bezpečnostní prvky.

Už víte, jaké boty na motorku se pro vás budou hodit nejlépe?