Kůže, nebo textil? Jaké oblečení je pro motorkáře lepší?

Správné oblečení na motorku musí v první řadě chránit nositele. Design by měl být až na posledním místě, jelikož v případě nehody je úplně jedno, jak vypadáte. Moto bunda, moto kalhoty a rukavice jsou naprostým základem a vy se při jejich výběru nejspíš setkáte s dilematem, zda vybrat raději kožené, nebo textilní.

Kůže je bezpečnější, ale méně variabilní

Velmi zjednodušeně se dá říct, že sportovní motorkáři nosí kožené oblečení, motorkáři-dobrodruzi volí zase textil. V praxi je to samozřejmě o něco složitější. Kvalitní přírodní kůže je vysoce odolná vůči prodření v případě pádu. Lépe přiléhá k tělu, takže drží chrániče na svém místě a přebytečná látka při jízdě nikde nevlaje.

Kožené oblečení ale skýtá menší pohodlí než to textilní. Nebudete v něm tak pohybliví, nelze si pod něj obléct další vrstvy, a navíc prakticky není odolné vůči dešti. Spoustu zájemců může odradit i cena, jelikož opravdu kvalitní kožené oblečení je pochopitelně dražší. Investice se ale navrátí v podobě delší životnosti. Kůže také není příliš prodyšná, pokud není perforovaná.

Textil nabízí více pohodlí

Výhodu textilu oceníte na delších cestách, kde je důležité pohodlí, a také při jízdách, kdy očekáváte změny počasí. Textilní oblečení bude mít víc chráničů, aby se trochu vykompenzovala nižší odolnost vůči odření. Je lehčí, volnější a lépe se přizpůsobí postavě. Kvalitnější kousky mají speciální odnímatelné vodotěsné membrány a také odvětrávací systém.

U textilního motorkářského oblečení hrozí vyšší riziko, že se chrániče při pádu posunou nebo otočí. Má kratší životnost a v případě znečištění není snadné ho vyčistit. Naproti tomu kožené oblečení stačí otřít vlhkým hadříkem, ale vyžaduje pravidelnou údržbu. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, vždy upřednostněte kvalitu před cenou. Vyhraďte si dostatek času na zkoušení, musí vám dokonale padnout a mít chrániče na svém místě.