Jak přežít horké letní dny na motorce

S přicházejícím létem je třeba myslet nejen na to, jak připravit svou motorku na dlouhé výlety, ale hlavně na to, jak sebe obrnit před tropickým počasím. Kožená moto bunda a silné moto kalhoty asi nebudou tou nejlepší volbou, stejně jako vzít si na sebe kraťasy a tričko je krajně nezodpovědné. I když se horko na motorce nedá úplně eliminovat, dá se omezit.

Termoprádlo je nutností

Základem je kvalitní funkční termoprádlo, které si oblečete pod všechno ostatní oblečení. Sice vás neochladí, ale zabrání lepení dalších vrstev na kůži a dokáže skvěle a rovnoměrně odvádět pot. Ideálně byste měli volit dlouhé rukávy a dlouhé nohavice, bude se vám pak po celodenní jízdě lépe svlékat zbytek úboru.

Letní bunda na motorku by ve vaší výbavě rovněž neměla chybět. Tyto modely bývají propustné a lepší z nich jsou dokonce vybavené ventilačními prvky. Tím zajistí příjemné odvětrávání. Některé moto bundy mají speciální odnímatelnou nepromokavou vrstvu, která vás ochrání před deštěm. Spousta motorkářů má v oblibě černé oblečení, na léto ale zvažte i jiné barvy. Černá přitahuje sluneční paprsky a bude vám v ní tepleji.

Kalhoty lehčí, ale s chrániči

Jako letní kalhoty se hodí buď klasické textilní, nebo speciální jeansy na motorku. Textilní kalhoty jsou vhodné na delší projížďky a měly by být opatřené ventilací. Samozřejmě musí mít chrániče kolen. Jeansy bývají vyztužené speciálním materiálem, rovněž musí mít chrániče kolen a jsou velmi pohodlné i na případné procházky.

Ani v horkých dnech nezapomínejte na moto rukavice a speciální boty na motorku, opět ve speciální letní úpravě, která lépe odvětrává. Co se týče rukavic, na delší trasu přibalte alespoň na jeden pár navíc, abyste je mohli v případě propocení měnit. Vhodná může být také chladicí vesta, která využívá technologii odpařování a oproti okolní teplotě může nositele ochladit až o několik stupňů.