Jak pečovat o textilní moto oblečení?

Vybrali jste si textilní moto kalhoty nebo bundu a těšíte se, že se v ní budete prohánět dlouhé roky? Aby to tak skutečně bylo, nevyhnete se pravidelné údržbě. Textilní oblečení na motorku se v poslední době těší velké oblibě, a není divu. Je levnější než kožené, chrání před deštěm a dobře odvětrává, navíc tolik neomezuje v pohybu a je poměrně pohodlné.

Oblečení, které lze prát v pračce

Textilní moto bunda i kalhoty jsou čas od času potřeba vyprat, abyste je zbavili potu a nečistot. Většinou stačí držet se pokynů na cedulce.  Před praním vyjměte všechny odnímatelné chrániče a oteplovací vložky, pokud je oblečení obsahuje. Zapněte všechny zipy. Perte ideálně na 30 °C, při silnějším znečištění až 40 °C, na co nejšetrnější program bez ždímání.

Používat byste měli výhradně prací prostředky určené na outdoorové tkaniny. Vynechejte aviváž, bělidlo i změkčovač a nevystavujte oblečení vysokým otáčkám. Po vyprání stačí kalhoty nebo bundu vymáchat ve studené nebo vlažné vodě, aby se vyplavily zbytky pracího prostředku. Oblečení neždímejte, raději ho nechte proschnout volně na dobře větraném místě. Pak naneste impregnační prostředek určený speciálně na tento druh oděvu.

Ruční mytí

Některé textilní oblečení není možné prát v pračce a vy budete muset přistoupit k ručnímu mytí. Postačí vám větší nádoba nebo vana s vodou o teplotě do 30 °C, do které nastrouháte trochu mýdla na praní. Připravené oblečení namočte, nechte ho pár minut ponořené a následně houbičkou opatrně vydrhněte nečistoty. Potom oblečení opláchněte, nechte proschnout a naimpregnujte.

Moto oblečení v žádném případě nežehlete. Bez impregnace se neobejdete, pokud nechcete přijít o schopnost odpuzovat vodu. Impregnace většinou fungují na principu křemíkových nanočástic, které vytvoří na povrchu textilu ochrannou vrstvu, která bude kromě odpuzování vody chránit oblečení před nečistotami a hmyzem. Správnou údržbou prodloužíte životnost oblečení o několik let.