Moto bunda vás nesmí zklamat ani na dlouhé dovolené

Každý, kdo se vrátil z delších cest na motorce, vám potvrdí jeden fakt: Bez dobrého oblečení by nikdy nedojeli tak daleko. Jaké požadavky byste měli klást na svou motorkářskou bundu?

Zatěžkávací zkouška

Už nyní víte, že budete na mašině jezdit často, nebo že se občas vydáte na delší výlet? V tom případě věnujte dostatečnou pozornost výběru svého oblečení. Boty na motorku i moto bunda patří mezi naprostý základ. Ještě než se vydáte na delší dovolenou, která bude skutečnou zatěžkávací zkouškou vašeho vybavení, si udělejte alespoň jednodenní výlet. Tak nejlépe zjistíte, zda všechno pěkně sedí a funguje, jak má. Stále máte možnost své vybavení obměnit, než se vydáte na dlouhou cestu.

Tohle potřebujete

Pro případy, kdy bude vaše bunda využívaná opravdu často, nebo dlouhodobě, oceníte zejména klíčové vlastnosti. Pro cestování se vždy lépe hodí bunda textilní – kůže v případě promoknutí velmi dlouho schne a je nutno ji sušit pozvolně. To může zabrat dlouhý čas. Ve vaší bundě byste se měli cítit příjemně – nesmí nikde tlačit. Vždy si ji vyzkoušejte v posedu na motorce. Dále se zaměřte na reflexní a ochranné prvky. Co si pohlídat?

Bezpečnost na prvním místě

Každá moto bunda musí mít základní bezpečnostní prvky, které splňují homologaci. Ramenní a loketní chrániče jsou většinou již obsaženy, takže ty nemusíte řešit. Často mají bundy i vlastní chrániče páteře, nebo třeba zpevněnou oblast boků. Tím ještě více pečujete o svou bezpečnost. Stejně tak je vhodné, aby bunda obsahovala alespoň minimum reflexních prvků. I když v případě snížené viditelnosti jistě použijete reflexní vestu, i při běžném soumraku se skutečně vyplatí být viděn.

Na dlouhé dovolené zjistíte, jak skvělý kus jste si pořídili. Každý, kdo již někdy z motorky nedobrovolně sestoupil dříve, než měl v plánu, vám to potvrdí: bundu nikdy nesundávat, ani v horku.