Proč jsou moto rukavice důležitým vybavením motorkáře?

Na první pohled se může zdát, že moto rukavice jsou spíše jen na okrasu a že nemají žádnou praktickou funkci při jízdě na motorce. Kdy si toto myslí, pak se hluboce mýlí. Rukavice sehrávají podstatnou roli a my si hned vysvětlíme, v čem tkví jejich význam.

Rukavice jako ochranný prostředek

Co myslíte, že se stane, když na své motorce spadnete? Instinktivně budete snažit zachytit rukama. A právě v tento moment přichází na řadu ochranná funkce moto rukavic. Pak už opravdu nebudete tvrdit, že rukavice jsou na nic. Moderní modely rukavic jsou vybavené chrániči záprstních kůstek. V oblasti prstů a vnitřní strany ruky mívají pěnové panely, jež absorbují energii při nárazu. Na dlaních pak bývá dvojitá vrstva materiálu. Důležitým kritériem při výběru rukavic je to, aby na řídítkách neklouzaly.

Aby vám neprochladly ruce

Při jízdě na motorce okolo vás proudí vzduch, který může způsobit rychlé prochladnutí organismu. Je proto lepší si i ruce chránit moto rukavicemi, a to ve vhodné velikosti. Když budou příliš malé či úzké, může docházet k odkrvení v oblasti konečků prstů a k rychlejšímu pocitu zimy v rukách. Ve velkých rukavicích se zase budou hůře ovládat přepínače na řídítkách. Správnou velikost rukavic na motorku zjistíte podle obvodu své dlaně. Před koupí je třeba tento rozměr změřit a pak se podle něho orientovat.

V létě dejte přednost textilním rukavicím

Zatímco v chladnějších dnech se oplatí oblékat moto rukavice z kůže, v letním čase jsou ideální volbou z textilu. Měly by mít dobrý ventilační systém, aby se vám v nich nepotily dlaně, což je nejen nepříjemné, ale také nebezpečné. Tyto moto rukavice na léto bývají vybavené polstrováním, chrániči kloubů i dlaní. Jako materiál se na výrobu chráničů využívá kevlar, karbon i tvrdý plast.