Údržba koženého moto oblečení ve 4 krocích

Jízda na motorce patří k fyzicky náročným činnostem. Studie dokonce tvrdí, že je fyzicky náročnější než hodina v tělocvičně, což zapříčiňuje propocení Vašeho moto oblečení.

Krok první – mesh podšívka

Většina oblečení zahrnuje mesh podšívku ze síťoviny. Ta může být buď fixní nebo v lepším případě odnímatelná. Díky ní je svlékaní z vesměs propoceného oblečení jednodušší. Pokud máte podšívku odnímatelnou jak je tomu převážně u moto kombinéz, je možné ji dát do pračky a prát dle instrukcí na štítku. Je-li však podšívka fixní, nezbývá vám nic jiného než použít antibakteriální prostředek. V případě většího znečištění doporučujeme aktivní čistící pěnu.

Většina podšívek je antimikrobiální, to znamená, že pokud se suší na vzduchu, neměly by být příliš páchnoucí.

Krok dva – hrubé nečistoty na kůži

Zaschlé nečistoty jako hmyz a jiné doporučujeme odmočit mokrým hadříkem nebo speciálním čistícím ubrouskem na kůži. Snažte se příliš netlačit, aby se vrchní vrstva kůže nepoškodila.
Pokud vaše moto oblečení nejeví známky hrubých nečistot, krok 2 samozřejmě přeskočte.

Projděte si každou část vašeho oblečení a systematicky se pohybujte tak, abyste odstranili většinu hrubých nečistot. Věnujte zvláštní pozornost vrchním částem motocyklových bund, to znamená kolem ramen a hrudi. U kalhot pak oblast okolo kolen. Vše jsou to oblasti, které vesměs nekryje samotná motorka. Nezapomínejte na švy případně perforovanou kůži.

Jakmile je počáteční vyčištění hotové, nechte vaše moto oblečení na pár hodin vyschnout  na dobře větraném místě, mimo přímého slunce a tepelného zdroje.

Krok 3 – jemné čištění a impregnace

Dalším krokem je důkladné vyčištění a ošetření čisticím prostředkem na kůži. K tomu nejlépe poslouží přípravky 2v1 nebo spreje a balzámy. K aplikaci balzámu vám dobře poslouží např. utěrka z mikrovlákna, na kterou nanesete prostředek.

Přípravky jsou dále děleny podle toho, na jak upravenou useň jsou určeny. Na svršek z broušené usně je vhodný jiný přípravek, než na useň hladkou.

Tak jako u kroku č.2 apelujeme abyste nevyvíjeli přílišný tlak, postupujte systematicky a projděte každou část. Zvláštní pozornost věnujte švům, kde je kůže nadměrně namáhaná a také zde ulpívají nečistoty.

Krok 4 - Impregnace

Pokud požadujete od svého koženého moto oblečení také voděodolnost, doporučujeme v konečné fázi použít impregnační prostředek, který je nabízen ve spreji nebo také v podobě balzámu. Vždy je však nutné, aby byla vrstva z kroku 3 důkladně vsáknutá.