V hlavní roli bezpečnost. Situace, které se zvládly díky správné moto výbavě

Během motosportu se denně pohybujeme v prostorách a situacích, které je třeba vyhodnocovat velmi rychle a přesně. Máme v rukou svůj vlastní život.

Cesta k jezeru

O víkendu si dvojice řekla, že zajede k jezeru. Bylo horko k padnutí. Spolujezdec říkal, že moto kalhoty nepotřebuje, když jedou jen kousek. Odmítal si obléknout bundu, protože prý cestu oba dva znají. Řidič motorky ale nehodlal ustoupit a kámoš se musel obléci, a to i boty na motorku, aby mohli jet k vodě. Při cestě malým městem jim z boční ulice z ničeho nic vjel do cesty řidič s osobním vozidlem a narazil do dvojice kamarádů. Motorka byla potlučená, helma skřípěla po asfaltu. Měli modřiny, nic víc. Správně zvolené oblečení zachránilo klukům zdraví.

Směr volný výjezd

Po práci to chtělo trochu upustit páru, a tak to řidič dnes trochu rozpálil. Vjel do vesnice, kde nebyly chodníky. Při průjezdu zatáčkou uviděl teenagery, jak se táhnou téměř přes celou šíři cesty. Ano, přesně jako v nějaké špatné reklamě. Vtom si vzpomněl na to, co jej učili v autoškole: „Směr volný výjezd.“ Rychle se snažil změnit směr motorky. Zvládnul to. Příště už nepojede tak rychle, sliboval si. Jedna životní zkušenost je více než tisíc slov od kamarádů. Večer usínal s představou, jak by to mohlo dopadnout, kdyby tak rychle nezareagoval.

Pověstná cesta

Už před odjezdem do Chorvatska jej všichni varovali, že tamní silnice jsou při dešti extrémně nebezpečné. Používají se totiž materiály, které nejsou tak pórovité a prostě kloužou. Dovolená byla parádní. Odpočinul si, užíval si také vyjížďky po okolí. Na cestu domů hlásili zhoršení počasí. Nebylo ale zbytí, jet se muselo. Práce se neptá. Někde v okolí Dubrovníku na něj šla první únava, protože se moc nevyspal. Říkal si, že zrychlí, ať dešti ujede. Pak ale projížděl kolem dopravní nehody motorkářky. Byla v pohodě, jen se svezla. Mašina na odpis. Náš řidič věděl, že tento povrch opravdu nebude na rychlou jízdu. Dojel domů v pořádku.

Všechny situace dopadly dobře díky správnému úsudku.