Jak se správně obléct na motorku?

S přibývajícími hodnotami na teploměru začíná řada vášnivých motorkářů pomalu, ale jistě otírat prach ze svých dvoukolých společníků. Nová sezona zkrátka klepe na dveře a společně s kontrolou každé jednotlivé části motorky se chystá itinerář, respektive se sepisuje seznam míst, na která se letos podívají. A vedle všech těchto činností se začíná otřepávat i moto oblečení, jež není radno podcenit.

Chyboval by ten, který by si na sebe navléknul pouze tepláky, šortky nebo volně vlající mikinu. Aby byla jízda na motorce bezpečná, je zapotřebí investovat do kvalitního oblečení, jež by mělo být předně opatřeno chrániči a reflexními prvky. Jednotlivé komponenty musí správně fungovat a dokonale se přizpůsobovat, aby se řidič za jakéhokoli počasí mohl předně soustředit jen a pouze na jízdu. Části těla by proto měly být chráněny před větrem, spálením nebo i popálením od výfuků a výfukových plynů.

Začínáme od hlavy

Tou nejdůležitější ochranou je ochrana hlavy. Bylo by chybou usedat na motorku v okamžiku, kdy na naší hlavě ještě nedřímá helma. Ta je ochráncem nejen před nárazem, ale také zabraňuje zhoršení sluchu, za což může obvykle vítr vinoucí se okolo nás. Co řidiči především ocení, tak ochranu proti hmyzu, dešti a větvičkám, což kvalitní helma také nabízí.

Podle posledních průzkumů právě helma zvyšuje šance na přežití při případném pádu až o necelých čtyřicet procent. Je však důležité, aby byla homologována a aby nebyla volná. Musí na hlavě sednout doslova dokonale.

Moto oblečení nepodceňujte

Nad čím se většinou jen mávne rukou, je moto oblečení. Jak již bylo zmíněno, mnozí mají tendenci sáhnout po prvních šortkách nebo tričku, které se jim válí na pohovce. Jenže přesně takové oblečení je tabu. Pamatujte na to, že žádný kousek z moto oblečení není pouze obyčejným kouskem. Každý díl obsahuje chrániče, které mohou zmírnit následky úrazu nebo dopadu při pádu z motorky.

Vezměme si takovou motorkářskou bundu – ta rozhodně není jen a pouze na image. Obsahuje chránič páteře neboli krunýř. A moto kalhoty? Ty zase obsahují alespoň minimální ochranu nohou (zpravidla v sobě ukrývají chrániče kolen).

Rukavice jsou nutností

Nedílnou součástí celého motorkářského outfitu jsou bezesporu rukavice. Opět mluvíme o součásti moto výbavy, na kterou se často zapomíná, respektive která se bohužel opomíjí. A to je samozřejmě chyba. Ruce jsou velmi křehkým mechanismem kostí a při pádu zde hrozí daleko vyšší riziko jejich zlomení. Proto je důležité, abyste na ruce navlékli motorkářské rukavice a zpevnili tak své klouby, dlaně a okolí kolem zápěstí.

V souvislosti s rukavicemi musíme zmínit i boty. Stejně jako ruce, i nohy jsou velice křehkým mechanismem plným jemných kostí. A stejně jako ruce, i nohy musíme velmi chránit.

Výběr moto oblečení nepodceňujte

Pokud jste se domnívali, že investice do motorky bude ta jediná nákladná, bohužel jste se spletli. Motorka není tou jedinou investicí, která je na seznamu výdajů. Je zde i samotné moto oblečení, které vyžaduje při výběru hodně pozornosti.

I když se už nemůžete dočkat první vyjížďky, předcházet by jí měl pečlivý výběr oblečení a bot, čemuž budete věnovat dostatečné množství času. Rozhodně se nenechte strhnout kvapným tempem odborníků nebo prodejců, vy budete ti, kteří na motorce (možná přehnaně řečeno) hazardují se svým zdravím.

Při výběru jednotlivých komponentů hraje roli samozřejmě cena, ale předně se dívejte na kvalitu. Chcete přece, aby vás přilba nebo chrániče řádně ochránily, netoužíte po tom, aby se při prvním nárazu rozlouskly jako dobře uzrálý oříšek.