Dovolená na motorce. Jaké věci nesmíte zapomenout?

Hurá, konečně je to tady! Dovolená na motorce je zkrátka splněný sen! Co si s sebou nesmíte zapomenout? Podívejte se na seznam věcí, které by vám doma rozhodně zůstat neměly.

Kufry na motorku

Je sice skvělé, že jste se naučili používat síťku a „pavouky“, ale kufr vám to nenahradí. Kufry na motorku jsou pohodlná možnost, jak si zabalit vše potřebné, a mít to neustále v bezpečí a v suchu. Asi nikdo si nepřeje, aby mu zmokly doklady a další potřeby k cestě. Do kufru také pohodlně umístíte helmu a jdete se projít po městě. Kufry a další zavazadla si vyberte přesně podle typu vaší motorky, jednoduše je pak nainstalujete.

Chrániče

Obzvláště na delších cestách se hodí zamyslet nad tím, že na cestě nejsme sami. Zatímco motorkářské oblečení je již něco jako naše druhá kůže, mnozí ještě stále tápeme, co se chráničů týče. Přitom chrániče páteře nebo kolen se obzvláště na delších cestách velmi hodí. Pro ty, co by si představovali svou moto dovolenou na okruhu, ještě připomínáme, že kevlarové chrániče se dají připnout pomocí suchého zipu. Není tak potřeba si ničit své motorkářské oblečení.

Reflexní oblečení

Ne vždy jedete jen za světla, ne vždy je počasí ideální. V případě snížené viditelnosti není nic lepšího, než mít na sobě i na mašině výrazné reflexní prvky. Vidět a být viděn, to je oč tu běží. Nemusíte být Shakespeare, abyste si to vzali za své. Reflexní oblečení nebo vesty jsou dobrou výbavou pro každou dovolenou. Taky znáte ten rozdíl, kdy vidíte někoho s vestou oproti té děsné chvíli, kdy se vám vynoří na poslední chvíli? Tak tohle je přesně ta situace, které se budete snažit vyhnout.

Takový ten sprej

Sprej na lepení pneumatik se hodí pro případ, že byste někde chytli defekt. Utěsní propíchnutou pneumatiku bez nutnosti demontáže kola. Nepotřebujete ani nářadí. Tak dokážete pomalu dojet až do servisu, kde vám pneu vymění. Pohodové řešení do kufru, kam se sprej vejde. Zalepí díru až do velikosti 5 milimetrů, a ještě kolo dofoukne. Na velké machrování to nebude, ale do servisu nemusíte jet na korbě vozíku, a to se počítá.

Pojištění a zelenou kartu

Jedete do zahraničí? Nezapomeňte se před jízdou pojistit a zkontrolujte si, zda máte u sebe zelenou kartu. Klasické pořekadlo K+M+B, tedy klíče, mobil a brýle ještě doplňte o D jako doklady. Doklady, které jsou platné a v pořádku. A pojištění, to je vždy jistota. Tak co, máte všechno v pořádku? Určitě nepotřebujete den před odjezdem zjistit, že máte prošlý pas nebo občanku. Tak kontrolujte pravidelně: My čtyři králové jdeme k vám…

Lékárnička a výstražný trojúhelník

Klasická výbava. Přihoďte si něco na průjem, něco na zácpu. A něco tekutého na nervy, až budete večer vzpomínat na všechny situace, které jste jako motorista zvládli. Výstražný trojúhelník oceníte v případě, že budete něco na mašině opravovat a kolem bude zrovna počasí jako z proslulého filmu Na samotě u lesa, kde tolik pršelo a pršelo. Nebo se dostanete do situace, kdy budete pomáhat někomu jinému. Prostě triangl šoupněte do kufru a neřešte ho.

Intercom, ale jen někdy

Mluvíte rádi se svým batůžkem? Nebo si přejete zůstat v kontaktu s dalším jezdcem, se kterým vyrážíte na cesty? Pořiďte si intercom. Skvělý způsob, jak probrat trasu jízdy, situace na cestě, ale také krásy okolí. Jestli ale máte příliš užvaněné kolegy, raději si tento přístroj vypněte. Křik ze strachu z jízdy při špatně odhadnuté situaci, která je ve skutečnosti v pohodě, nebo třeba operní árie s velmi výrazným falzetem, to také zrovna nemusíte poslouchat celý den.

Tak co, máte všechno? Nové dálky už čekají na to, až je objevíte. Zabalte spoustu energie, pozornosti a dobré nálady, a ta nejlepší dovolená může začít.