Podle čeho vybrat přilbu na motorku?

Motocyklové přilby mají svou velmi důležitou funkci (stejně jako chrániče na motorku) a tou je zajistit bezpečnost motocyklisty. V současné době už mají ale přilby spoustu další dodatečných vlastností, jako je atraktivní vzhled, aerodynamický tvar, výběr z několika materiálů a spoustu dalšího. Dnes už si vybere přilbu snad každý. Její cena není nízká, proto se vyplatí její koupi náležitě promyslet. Nejedná se jen o jakousi čepici na hlavu, ale o velmi důležitou součást výbavy každého motocyklisty.

Hlavní úkol

Spoléháme na to, že přilbu nebudeme potřebovat. Někdy se ale nehodě nevyhneme. A v takovém případě má svou neocenitelnou úlohu – chrání naši hlavu před nadměrným poškozením, díky čemuž můžeme v některých případech předejít vážnému zranění nebo dokonce smrti. Technologie a pečlivá výroba se neustále zdokonalují, nicméně ani ony neumí zázraky. Proto je nutné spoléhat se na zejména na bezpečnost jízdy. Při výběru je ale zapotřebí zamyslet se hned nad několika důležitými faktory.

Výběr správné přilby

V současné době je trh plný celé spousty motocyklových přileb. Zdaleka se nerozhodujeme jen na základě ceny nebo značky. Pro výběr přilby je důležité určit, jaký styl jízdy na motorce preferujete a k čemu bude vaše přilba sloužit. Přilby mohou mít různý tvar a konstrukci a každá má svůj účel. S tím se samozřejmě pojí výhody i nevýhody. Dáváte přednost rychlé jízdě nebo uvolněné turistice? Přilba je jediná věc, která chrání vaši hlavu, když jste na motorce. Mozek, čelist, oči a další jsou velmi důležité a neexistuje protéza, která by je mohla nahradit.

Otevřené přilby

Tyto přilby jsou oblíbené zejména u lidí, kteří vlastní těžké chromované stroje. Jejich úkolem je chránit zejména zadní část hlavy a také čelo. Některé přilby mají sklo nebo reflektor (někdy i obojí). Uživatel není omezen ani sluchově, a dokonce ani vizuálně. To bohužel může vést ale také k tomu, že při delší jízdě vás může obtěžovat nadměrný hluk. Vzhledem k tomu, že celý obličej je nechráněný, existuje zde zvýšené nebezpečí. Vždy má ale zakryté uši – pokud ne, tak se takové přilbě raději vyhněte. Do této skupiny patří modulární přilby a otevřené přilby v oblasti brady.

Modulární přilby

To jsou přilby pro lidi, kteří se nemohou rozhodnout – mají odnímatelnou část čelisti. To znamená, že v případě potřeby uděláte z plné uzavřené helmy plně otevřenou. Je to takový kompromis mezi přilbou otevřenou a integrální (tedy uzavřenou). Lidé, kteří ji vlastní jezdí obvykle s otevřenou přilbou, v případě chladného počasí či nepřízně počasí (nebo když opustí město) si přilbu změní na uzavřenou.

Otevřené přilby v oblasti brady

Jedná se o zavřenou přilbu, jejíž čelist je kloubová, takže je možné ji rychleji sejmout (či nasadit). V případě nutnosti komunikace s ostatními nemusíme sejmout celou přilbu, ale pouze uvolnit její čelistní část. Pokud máte tuto přilbu, při jízdě musí být zapnutá.

Integrální přilby

Integrální přilby jsou takové, které jsou plně uzavřené. Chrání celou hlavu, včetně obličeje a proto jsou mnohem bezpečnější. Jsou pohodlné při cestování, a to i za špatného počasí. Zahrnuje hned několik druhů přileb.

Sportovní přilby

Mají skvělý tvar, ventilaci i aerodynamiku. Jsou skvělé pro rychlou jízdu a hodně vydrží. Jejich cena je ale poměrně vysoká.

Sportovní a turistické přilby

Ty jsou asi nejuniverzálnější. Jejich ventilace je na nižší úrovni, to ale nemusí být jen nevýhodou – taková helma je mnohem tišší.

Offroadové (terénní) přilby

Samotnou kapitolu pak tvoří offroadové přilby, které mají velké množství větracích otvorů. Jejich horní část chrání před blátem a kameny. Hodí se zejména pro speciální terénní motocyklové sporty. Vyrábí se z velmi odolných materiálů, které velice ovlivňují jak bezpečnost motocyklisty, tak také výslednou cenu přilby.