Moto bunda — desítky podob, ale jen jedno pravidlo

Sednout na motorku bez helmy je nezodpovědné, bohužel se čím dál častěji zapomíná na kvalitní moto oblečení. Nehleďte jen na design, ale dejte šanci ochranným prvkům. U moto bundy to platí dvojnásob.

Kůže vítězí

Nabídka obchodů s vybavením pro motorkáře je poměrně bohatá a moto bundy jsou k mání v mnoha provedeních. Kůže o síle několika milimetrů, slabá koženka, velur, džínovina nebo textil. Spousta motorkářů namítá, že hovězí kůže je nepoddajná a při delší jízdě nepohodlná, dře, tlačí a těsně nekopíruje tělo a dělá ho zbytečně mohutným a na pohled neohrabaným. Moto bundy ale sbírají pochvaly především na poli bezpečnosti.

Mínusové body mnozí připisují i vyšší ceně. Ta často atakuje hranici pěti tisíc a představuje tak jednu z nejvyšších položek. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že bezpečná jízda jednotlivce není zárukou, že se nestanete účastníkem nehody. Je lepší investovat a mít dobré a kvalitní vybavení, které vás při kolizi ochrání. Moto bunda vám při správné péči může vydržet i více než deset let, nezmění-li se tělesné míry.

Horší než krunýř

Moto bunda z kůže má nespornou výhodu, snadno se do ní vkládají chrániče páteře, krku, ramen nebo loktů. To s sebou sice nese další vydání z peněz a značný nekomfort, ale díky síle materiálu nejsou přechody tak znát a nedřou na těle. Bunda ztěžkne a pohyb v ní bude o něco náročnější, ale při pádu mohou takové drobnosti předejít vážnějším zraněním. Prevence se podceňuje, ale při jízdě na motorce frčí.

To vám potvrdí i mnozí záchranáři. Výjezd k nehodě, která by s dobrým vybavením nemusela mít zdaleka tak tragické následky, je pro ně nepochopitelný. Je lepší zaplatit za moto bundu skutečnými penězi než za nerozvážnost vlastním zdravím.