Údržba textilního motocyklového oblečení

Nejdůležitější a základní radou, kterou Vám můžeme dát pro udržování vašeho textilního vybavení v dobrém stavu, je přečíst si pečlivě pokyny výrobců na štítcích.

Někteří motorkáři si pak myslí, že praní snižuje odolnost proti oděru nebo funkčnost membrán. Je důležité si také uvědomit, že nečistoty v podobě mastnoty můžou nenávratně poškodit materiál.

Obecně před každým praním nejprve vyndejte všechny vyjímatelné chrániče. Pokud Vaše oblečení obsahuje vyjímatelné termo podšívky, vždy jej vyjměte a vyperte zvlášť.

Při praní oblečení v pračce se doporučuje prát oděvy s membránou v šetrných, nejlépe tekutých prostředcích určených na membrány a v kratším cyklu na 30°C. Nepoužívejte aviváž a žádné změkčovací prostředky. Sušte v sušičce do 100°C nebo nejlépe pomocí ramínka za pokojové teploty mimo dosah tepelných zdrojů.

Pokud budete prát ručně, což za nás doporučujeme, dejte oblečení odmočit do vany s vlažnou vodou a pracím prostředkem v podobě gelu nebo roztoku mýdla. Hrubší nečistoty můžete odstranit pomocí měkkého kartáče. Poté oblečení důkladně promáchejte a promačkejte. Cykly opakujte dokud voda nezůstane čistá. Nakonec oděv osprchujte, vyždímejte a pověste nejlépe pomocí ramínka. Sušte za pokojové teploty mimo dosah zdrojů tepla.

Po dokonalém proschnutí naimpregnujte na oblečení položené vodorovně tak, aby prostředek nestékal.