Co zkontrolovat před koupí motocyklu?

Koupit motorku je věc, ke které se jednoho dne schýlí v životě snad každého muže. Zejména, když se k narozeninám dostane moto oblečení, které je takovým prvním impulzem k tomu, že se opravdu máte projíždět na silničních komunikacích na dvoukolém společníkovi. Abyste ale neprohloupili či domů si nekoupili takového zajíce v pytli, je dobré vědět, co před koupí motocyklu zkontrolovat. Přece je to jenom stroj a pokud si ho nekupujete ve zbrusu novém stavu, některé součástky už nemusí být v dobrém stavu.

Jak je na tom motor?

Jednou z klíčových věcí, kterou je zapotřebí zkontrolovat předtím, než uhradíte částku chtěnou za motocykl, zkontrolujte motor. Mluvíme o vůbec nejdůležitější části dvoukolého společníka, proto si ho ideálně vyzkoušejte. Usedněte na něj ve chvíli, kdy je motor zcela studený a zjistěte si, jak rychle naskakuje a jestli mu to náhodou nedělá problémy.

V souvislosti s tím zkontrolujte olej a to, jakou má barvu. Zpozorněte ve chvíli, kdy je mléčně zbarvený. Říká to, že uniká kapalina do oleje, což poté může vést až k poruše a opravě vozidla.

Jak vypadá podvozek?

Když se na motocyklu krátce projedete a usoudíte, že motor i olej je naprosto v pořádku, vyplatí se zkontrolovat motorku i na pohled. Především zkoukněte podvozek, při jeho propružení by se neměly ozývat žádné nežádoucí zvuky. Přední a zadní odpružení by po nasednutí řidiče nemělo klesnout o víc jak dvacet pět procent svého tlumícího rozsahu.

Mrkněte také na ložiska, která mají za úkol zvýšit stabilitu stroje (což je klíčové). Při zhoupnutí stroje by neměla být žádná vůle v krku řízení.

A co brzdy?

Jelikož se chcete vyvarovat situaci, ve které by vás brzdy doslova neposlouchaly, zkontrolujte je také. Pravděpodobně budou opotřebované, zejména pokud si kupujete ojetý motocykl, jejich opotřebení by ale mělo být rovnoměrné.