Povinné ručení u motorek. Seznam nejčastějších chyb

Ať už si koupíte automobil nebo motorku, pípnutím kreditní karty u platebního terminálu vám vzniká jedna povinnost stanovená zákonem. Je jí sjednání povinného ručení. Z posledních průzkumů vyplývá, že sice s pojištěním nemá většina lidí sebemenší problém, přesto se najde pár procent populace, kteří se zákonem neřídí a porušují ho. Nebo se dopouští závažných chyb, které by se ji v souvislosti s pojistkou nemusely vyplatit. Pojďme si je shrnout do krátkého seznamu.

Povinné ručení je zbytečnost, pokud s motorkou nejezdím

Když jste zvažovali koupi motorky, už jste se viděli, jak se proháníte v pohodlném moto oblečení po silnici a navštěvujete jednu krásnou památku za druhou. Jenže realita po zakoupení nového dvoukolého společníka byla trochu jiná. Spíše se ukázalo, že na ni nemáte dostatek času. V pořádku, člověk nemůže mít čas na všechno. Bohužel tím jsme sklouzli k myšlence, že když se s motorkou nejezdí, pojistku není nutné platit.

Česká kancelář pojistitelů v současné době hlídá, jestli je pojistka hrazena či nikoliv. Pokud se zjistí, že někdo svou povinnost zcela ignoruje, drahé pokuty se začnou linout jedna za druhou, a to za každý nepojištěný den (i několik let zpětně). Tak pozor na to.

Pojistka má nějakou časovou lhůtu po jejím skončení

Stejně jako potraviny, i povinné ručení má dobu své trvanlivosti. A motoristé jsou si jí plně vědomi. Ve chvíli, kdy končí, by měli zamířit na pojišťovnu a sjednat si nové, navazující. Bohužel se domnívají, že po ukončení toho stávajícího je nějaká časová lhůta, po kterou všechno platí jako doposud.

V praxi však skončením povinného ručení končí i veškeré krytí možných rizik. Poslední den pojistky rovná se poslední den krytí. Proto se znovuobnovením rozhodně neotálejte.

Prodal jsem motorku, povinné ručení už platit nemusím

Ano, to je sice fakt, jen to musí být podloženo smlouvou. To, že svůj motocykl prodáte sousedovi na základě ústní dohody je sice hezké, ale pojišťovny tento prodej neakceptují, respektive neberou v potaz. Mějte sepsanou alespoň zcela základní, jednoduchou smlouvu, která bude dokladem o koupi i potvrzením, že pojistku už vaše peněženka hradit nebude.