Co rozhoduje při koupi bundy na motorku

Je stejné se posadit do sedla motorky nebo za volant automobilu? Kdo jezdí na motocyklu, jistě vám potvrdí, že je v tom podstatný rozdíl. Na motorce se budete cítit podstatně svobodněji. Na druhou stranu jste na ní méně chráněni při případném pádu. Proto je důležité nepodcenit výběr moto oblečení. Podle jakých kritérií byste měli vybírat třeba bundu na motorku?

Klíčová úloha moto bundy

O moto bundě je možné s klidem říct, že má velmi podstatnou roli. Chrání před nepřízní počasí a poskytuje ochranu i při nehodě. Rozhodující je výběr materiálu, který má vliv na funkci bundy i na to, jak se v ní budete cítit. Je nutné vzít v úvahu, že na motorce můžete strávit klidně i několik hodin jízdy. Oblečení by tedy mělo být maximálně pohodlné.

Kožené moto bundy

Tradičním materiálem na výrobu moto bund je hovězí kůže. Nabízí vysokou trvanlivost, odolnost proti prodření, dobře se přizpůsobí tvaru těla. Na druhou stranu je kožená moto bunda hůře odolná vůči dešti, pomalu schne a příliš nevětrá. Horší je také její údržba, která vyžaduje větší péči. V případě, že vám záleží na designu a rádi nosíte třeba retro styl, pak je moto bunda z kůže nejlepší volbou.

Kevlarové moto bundy

Kevlar je obchodní značka para-aramidového vlákna, které patří mezi moderní materiály. Nabízí vysokou odolnost vůči vysokým teplotám, je příjemný a pohodlný, a hlavně je velmi dobře prodyšný. Bohužel se příliš nehodí do deštivého počasí a má také horší odolnost vůči UV záření.

Polyesterové moto bundy

Mezi nejčastější materiál, ze kterého se šijí moto bundy, je roky osvědčený polyester. Výhodou může být jeho nižší cena, odolnost vůči teplu, deštivému i větrnému počasí a maximální pohodlnost. Na druhé straně může před koupí polyesterové moto bundy její větší náchylnost k prodření.