Jak správně zvolit velikost moto oblečení

I při jízdě na motorce záleží na tom, co máte na sobě oblečeného. Je to podstatné zejména z hlediska bezpečnosti, i když design tu hraje také určitou roli. Jak se orientovat při volbě správné velikosti moto kalhot, bundy na motorku nebo moto rukavic?

Kalhoty na motorku musí být spíše těsnější

I když jsou třeba aktuálně moderní volnější střihy na kalhoty, tak pro jízdu na motorku to neplatí. Zde je třeba dodržovat pravidlo, které říká, že moto kalhoty by měly být těsné a zároveň pohodlné. Znamená to, že byste se do nich neměli soukat se zatajeným dechem. Kalhoty by vás neměly nikde škrtit, důležité je to hlavně v oblasti rozkroku. Podstatným parametrem, kterým se budete řídit při výběru kalhot, je obvod boků. Podle něho se pak rozlišuje několik velikostí – od XS až po 6XL.

Moto bunda by měla být tak akorát

I na velikost moto bundy záleží. Když bude příliš velká, nebude dobře těsnit a propustí k vašemu tělu proudící vzduch, takže můžete prochladnout. Bude-li naopak malá, je možné, že neskryje všechny části těla, které by měly být chráněné. Před koupí moto bundy si proto změřte obvod hrudníku pod pažemi, rozhodující i výška postavy. V současné době se často oblečení nakupuje na internetu. Je proto vhodné vybírat tam, kde mají e-shopy jednotlivé velikosti oděvu dobře popsány.

Moto rukavice by neměly být ani velké, ani malé

Vybrat rukavice na motorku není zase tak složité, když víte, jak na to. U jejich velikosti záleží na obvodu dlaně. Podle toho jsou pak v nabídce rukavice od velikosti XXXS až po 3XL (jinak od 17 cm až po 26 cm v obvodu dlaně). Vybrat vhodnou velikost rukavic je důležité i proto, že příliš krátké nebo úzké mohou způsobovat odkrvení konečků prstů, tudíž rychlejší prochladnutí. Kožené rukavice většinou povolí až o jednu velikost. Velké rukavice neumožňují citlivě ovládat přepínače na řídítkách.