Jaké řidičské oprávnění může motorkář mít?

Máte základní přehled o tom, co můžete řídit v případě jednotlivých skupin? Podívejte se na informace, které vám vše připomenou.

Skupina AM

První papíry na motorku si můžete udělat ve věku 15 let. Tato skupina se jmenuje AM a je omezena konstrukční rychlostí motocyklu, která nesmí být větší než 45 kilometrů za hodinu. Elektrický motor je omezen výkonem na maximum 4 kW. Zdvihový objem válců motoru je limitován na 50 ccm. Abyste toto vozidlo mohli řídit, stačí vám jakýkoliv řidičák s výjimkou skupiny T.

Skupina A1

Je vám 16? Výborně. V této době byste již měli mít kvalitní boty na motorku i moto oblečení a nezapomínat na to, že je potřeba mít kvalitní chrániče. Tato skupina se vyznačuje omezením výkonu na 11 kW. Zdvihový objem spalovacího motoru také nesmí převýšit 125 ccm. Po dvou letech od vystavení průkazu si můžete zažádat o rozšíření na skupinu A2.

Skupina A2

Od 18 let se můžete stát majitelem řidičáku skupiny A2. Výkon mašiny je omezen na 35 kW, poměr výkonu a hmotnosti nesmí převyšovat 0,2 kW na kilogram. Můžete také řídit motorku, která nebyla upravena z mašiny s více než dvojnásobným výkonem. Když máte tuhle skupinu v řidičáku, automaticky můžete řídit i skupinu A1 a AM.

Skupina A

Pokud je vám 24 let a nemáte žádné předchozí řidičské průkazy, můžete si udělat papíry na kategorii A. Tímto budete oprávněni řídit jakýkoliv motocykl, bez omezení. Navíc můžete řídit i čtyřkolová vozidla, jejichž výkon motoru nepřevyšuje 15 kW a jejichž nenaložená hmotnost nepřevyšuje 400 kilogramů. Výhodu máte, jestliže již nějaký řidičák máte. Pokud jste již alespoň dva roky držitelem průkazu A2, můžete si áčko bez omezení udělat již ve dvaceti letech.

Ještě je třeba dodat, že majitelé řidičáku skupiny B mají v oprávnění také možnost řídit vozidla skupiny AM a A1. Tedy mašiny, které mají maximální objem 125 cm3.