Jak si vybrat bundu na motorku?

Nejdůležitější vybavení na motorku si nevybíráme každý měsíc. Věnujte proto dostatek pozornosti tomu, jaké vlastnosti by vaše bunda měla mít.

Materiál určuje použití

Jako první si vyberte materiál. Zvolíte si raději bundu z kůže, nebo dáváte přednost textilu? Kůže s vloženými ochrannými prvky se řadí mezi nejkvalitnější materiál, který vydrží i velkou míru zátěže v případě nárazu. Na delší experdice ale zřejmě koženou kombinézu volit nebudete. Zde se více hodí textilní bunda a kalhoty, které jednoduše odvětráte i usušíte.

Ochranné prvky

Další z atributů, které vaše bunda musí splňovat, jsou potřebné ochranné prvky. Budete mít bundu, ve které je již zabudovaný chránič páteře? Nebo se raději poohlédnete po něčem více svobodnějším? Každá bunda na motorku by měla mít chrániče loktů a ramen. Některé pak nabízejí i zpevnění nejen v oblasti páteře, ale také v blízkosti spodních kapes.

Bude sedět?

Bunda musí sedět, a to doslova. Když si zkoušíte motorkářské oblečení, budete sedět. Ve stejné pozici, jako byste právě jeli na své mašině. Jedině tak zjistíte, zda jste zvolili správnou délku rukávů i bundy samotné. Bunda vám nesmí bránit ve volném pohybu, neměla by však být ani příliš volná, aby na vás nevlála.

Reflexní prvky

Již předem víte, že si přejete nejen vidět, ale také být viděni? Některé bundy na motorku jsou speciálně navrženy tak, aby v případě snížené viditelnosti dobře vynikly jejich reflexní prvky. Jiné kousky zase v případě potřeby přehodíte ještě reflexní vestou nebo nepromokem s reflexními prvky.

Kolik to stojí

Kvalitní bunda na motorku je investicí do vlastního zdraví. Zatímco řidiče auta chrání airbagy a různé deformační zóny, na motorce jste jen vy a vaše oblečení. Zde se opravdu nevyplatí šetřit. Bunda vám vydrží mnoho let a v případě pádu se postará o to, ať zminimalizuje jeho následky.

Bunda na motorku patří mezi základní výbavu, na které závisí vaše pohodlí i bezpečí.