Palivo v motorkách: tipy, jak co nejvíce snížit spotřebu

Ceny pohonných hmot bohužel každoročně rostou. Jejich ceny mohou někdy dosáhnout závratných výšek. Zatímco řidiči automobilů spotřebu většinou řeší, u motocyklistů to tak obvyklé není. Pro celou řadu z nich je totiž vyjížďka na motocyklu zábavou, u které se náklady prostě neřeší. Když mají peníze, tak jedou a klidně i bezcílně, a když peníze nejsou, tak se jednoduše nejede. I mezi motocyklisty se ale najdou takoví, kteří chtějí za jízdu ušetřit – zejména pokud se chystají jet delší vzdálenosti a pokud mají nakoupené kvalitní moto oblečení, jež nemá jen sídlit v šatníku.

Správné řazení

Správné řazení ovlivňuje spotřebu paliva v jakémkoli motoru vozidla – motorky i auta. Nevyplatí se být v tomto ohledu líní. Nejvíce paliva spálí motor při nejvyšší rychlosti a minimálních otáčkách. Jedna otáčka klikového hřídele se pak promítne do největšího podílu otáčení zadního kola. Správné řazení tedy vede k tomu, že bude spotřebováno co nejmenší možné množství paliva.

Technický stav motocyklu

Jedná se o velmi důležitý faktor, který dokáže pořádně provětrat vaši peněženku, co se koupě paliva týká. Zanedbané brzdy mohou způsobit problémy s plynulostí jízdy (a také bezpečností) a také celou řadu dalších nepříjemností. Také extrémně opotřebená ložiska nábojů kol a pohonná sada způsobují vyšší spotřebu paliva. Investovat do dobrého technického stavu motocyklu je důležité nejen z hlediska spotřeby paliva, ale také z ohledu na vlastní bezpečnost (či bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu).

Tlak v pneumatikách

Čím vyšší je tlak v pneumatikách, tím menší je odolnost proti pohybu. Avšak zase příliš vysoký tlak zmenšuje plochu, kterou se pneumatika dotýká vozovky, a neumožňuje zahřátí pneumatik na optimální provozní teplotu. Pro úspornou jízdu je tedy velice důležité, aby tlak v pneumatikách byl minimálně tak vysoký, jak doporučuje výrobce motocyklu.

Vzduchový filtr

Na tento prvek se u spotřeby paliva často zapomíná. Je to ale velice důležitý faktor! Špinavý filtr (pokud jste zanedbali jeho údržbu) zvyšuje odpor proti proudění vzduchu. Podtlak v komoře se při tankování karburátoru zvyšuje, a to zvyšuje také spotřebu paliva. I zde je tedy velmi důležité nezanedbat základní péči o svou motorku. Sportovci často používají speciální filtry, které jsou navrženy tak, aby snižovaly odpor proudění vzduchu.

Odpor vzduchu

Pokud se snažíte ušetřit, pak byste se měli zaměřit také na vliv aerodynamického odporu. Jak takový odpor snížit (a zároveň snížit i spotřebu)? Je to snadnější, než se na první pohled zdá. Namontované brašny zvyšují odpor, takže je používejte pouze v případě, že v nich potřebujete něco převážet. Prázdné brašny jsou zbytečné, a navíc způsobují vyšší náklady na palivo. Odpor vzduchu také ovlivňuje poloha jezdce na motorce. Při vyšší rychlosti pohybu je dobré sklonit tělo. Pokud má stroj čelní sklo, vyplatí se podívat po aerodynamických variantách. Důležité je ale také samotné oblečení, která má jezdec na sobě. Přiléhavé oblečení je efektivnější.

Typ pneumatik

Také typ pneumatik může ovlivnit spotřebu. I když jen velmi málo. Nejlevnější jsou cestovní silniční pneumatiky, které se mohou pochlubit tím, že kladou nejmenší odpor. Terénní pneumatiky nebo měkké sportovní pneumatiky zase odpor zvyšují.

Hmotnost motocyklu

Někteří motocyklisté se snaží o to, aby jejich motorka vypadala co nejlépe. To ale může významně ovlivnit její hmotnost. A jak známo, vyšší hmotnost znamená vyšší spotřebu. Každý kilogram navíc vyžaduje vyšší dávku paliva. Někdy však hmotnost motocyklu není jenom o samotné motorce, ale také jejích pasažérech. Pro spotřebu je ideální, když motorka má pouze jednoho jezdce. Jeho hmotnost je také možné ovlivnit, je to ale obvykle dlouhodobější proces než u snižování hmotnosti samotného stroje.