Nejčastější příčiny dopravních nehod motorkářů. Dejte si pozor

Ze statistik vyplývá, že více než tři čtvrtiny nehod motocyklistů mají za následek zranění. Větší polovina střetů s jinými vozidly se přitom stane na křižovatkách. Jaké jsou nejčastější příčiny nehod?

Dobrá výbava je základ

Bohužel všichni víme, že na motorce je třeba myslet mnohem intenzivněji a více předvídat než za volantem, kde nás chrání různé bezpečnostní prvky. Na motorce je základem pro bezpečnost moto bunda, přilba, kvalitní boty na motorku, a také dobře padnoucí moto rukavice. Téměř polovina všech úrazů s fatálním zraněním se přitom stane v zatáčce. Největší výbavou každého z nás by proto měla být ostražitost a schopnost předvídat a správně odhadnout situaci. Nezkušenost je totiž nejčastější příčinou dopravních nehod motorkářů.

Nadměrná rychlost

Jako druhá nejčastější příčina dopravních nehod motorek se uvádí nadměrná rychlost. Překračování stanovených rychlostních limitů, nebo také nepřizpůsobení rychlosti motorky aktuálním podmínkám vozovky, to jsou nejčastější problematické vzorce chování.

Alkohol

O tom, že alkohol dokáže velmi zhoršit naše vnímání, se asi nemusíme příliš rozepisovat. Téměř polovina všech smrtelných nehod motorkářů v roce 2018 zahrnovala podle statistik požití alkoholu. Sklenku něčeho dobrého si proto raději dejme až budeme bezpečně na místě, kam se chystáme jet. Druhý den poté dobře zvažujme, zda již skutečně jsme schopni jízdy, a zda nejsou naše reflexy stále ještě ovlivněny alkoholovým opojením nebo nadměrnou únavou.

Nepozornost

Zde se bohužel setkáváme s tvrdou realitou. Můžete být nejlepší řidič, ale pokud vjedete do běžného provozu, váš osud je částečně v rukou ostatních řidičů. Nepozorná jízda ze strany motocyklistů i ostatních účastníků provozu je pak další častou příčinou dopravních nehod.

Věříme, že právě vy se zařadíte do průvodu spokojených motorkářů, kteří jezdí životem s klidem, odpovědností, a také kapkou štěstí.