Do Rakouska na motorce. Co je dobré vědět?

Plánujete si výlet, nebo přímo dovolenou k našim nejbližším jižním sousedům? Podívejte se na základní informace, které byste měli znát.

Povinná výbava

Co se týče předpisů ohledně provozu na silničních komunikacích, velké změny oproti naší zemi nečekejte. V rámci povinné výbavy motocyklisty si nezapomeňte přibalit aktuálně platnou lékárničku. Ta musí být uložena v obalu, který zabraňuje vniknutí nečistot do jejího obsahu. V rámci povinné výbavy budete potřebovat také reflexní vestu – a to jak pro řidiče, tak i pro spolujezdce. Dále se doporučuje kvalitní vybavení – moto rukavice, helma, boty na motorku a další ochranné prostředky. To ale v povinné výbavě samozřejmě není.

Za dálnice platíte

Známý fakt, za kterým si naši sousedé pevně stojí – za provoz dálnic musí platit všechna vozidla. Dálniční známka se dá sehnat celoroční, dvouměsíční, nebo jen desetidenní. Kromě dálniční známky se ještě můžete setkat se samostatně zpoplatněnými úseky, mezi které se řadí některé horské silnice, nebo také tunely. A jakou rychlostí vlastně na dálnici můžete cestovat? Maximum, které může být místně snižováno, je 130 kilometrů za hodinu.

Doklady, které musíte mít u sebe

Nezapomeňte si s sebou základní doklady, mezi které se řadí řidičský průkaz a osvědčení o technickém průkazu. Stejně tak budete potřebovat doklad o zaplaceném pojištění pro vaši motorku. Pokud jedete na motocyklu, který není vaším vlastnictvím, budete ještě potřebovat potvrzení o zapůjčení vozidla. Ten bude potřeba mít nachystán v němčině, případně v angličtině.

Tolerance alkoholu

Zatímco v České republice stále platí nulová tolerance alkoholu za volantem, naše sousední země má tuto hranici stanovenou rozdílně. Povolená hranice obsahu alkoholu v krvi je 0,5 promile. Když však tuto hladinu překročíte, čeká vás nekompromisní jednání. Odebrání řidičského průkazu a tučná pokuta.